Verschillende soorten mountainbike parcours

De tijd dat mountainbikers gewoon een veld- of bosweggetje insloegen en op die manier hun routes reden is al lang achterhaald. De trend is dat er voor mountainbikers specifieke mountainbiker-parcoursen worden aangelegd. Naast een grotere veiligheid door het scheiden van de verschillende soorten sporters/wandelaars bestaat hierdoor de mogelijkheid om de mountainbike-parcoursen uitdagender en veelzijdiger te maken. De verschillende soorten parcoursen hebben allemaal coole namen, maar wat betekend het nu eigenlijk allemaal?

Om dit allemaal wat duidelijker te maken is dit artikel speciaal gewijd aan een aantal termen waar je mee te maken krijgt als je kijkt naar de verschillende mogelijkheden om te mountainbiken.

Trailhub

Een trailhub is een punt waar je aan een route kunt beginnen. Vaak beginnen op dit soort punten meerdere routes en bestaat hier de kans om achteraf te douchen en iets te eten/drinken.

Trailcrew

Specifiek voor mountainbikers opgezette routes moeten natuurlijk onderhouden worden. De trailcrew bestaat uit betaalde krachten en vrijwilligers die zijn uitgerust met voldoende en juist materiaal om de routes te kunnen onderhouden. De vrijwilligers zijn vaak afkomstig uit mountainbikeverenigingen die zelf ook veelvuldig gebruik maken van de routes. Betaling van krachten en materiaal is vaak mogelijk gemaakt door het uitgeven van vignetten. Zonder een dergelijk vignet mag je niet op de betreffende routes rijden.

Singletrack

In de eerste jaren van het mtb-en gingen routes vaak over brede veldwegen. Tegenwoordig gaan routes veel meer over zogenaamde singletracks. Dit zijn smallere, slingerende paden die dus niet met auto's, tractoren en dergelijke toegankelijk zijn. Vaak lopen deze paden tussen bomen door en gaan over rotsen, boomstronken en boomwortels, die het geheel tot een technisch uitdagende route maken.

Pumptrack

Een pumptrack is eigenlijk een soort BMX fietscrossbaan, echter met het verschil dat de pumptrack zeker niet gericht is op het fietsen van een wedstrijd, maar puur gericht is op fun. Wel is de pumptrack zowel door mtb-ers als BMX-ers, skateboarders en inline skaters te gebruiken. Pumptracks zijn weliswaar mtb tracks, maar liggen in tegenstelling tot de meeste andere mtb tracks niet in de natuur. Vaak liggen ze gewoon in een woonwijk of bij het startpunt van andere mtb routes (trailhub). Pumptracks danken hun naam aan de manier waarop je over een pumptrack rijdt. Je beweegt je namelijk voort door over het parcours je lichaam op en neer te bewegen, 'te pumpen'.

Flowtrail

Een flowtrail kan heel erg vergeleken worden met een pumptrack, met het verschil dat een flowtrail wel in de vrije natuur is aangelegd en niet in een woonwijk. Daarnaast is een flowtrail meer een soort downhill pumptrack, waardoor je een heel parcours kunt afleggen met slecht heel weinig 'trap-inspanning'. Flowtrails worden dus aangelegd op zo'n manier dat de snelheid en het momentum van de mountainbiker gebruikt wordt om het trappen en remmen tot een minimum te beperken.

North Shore

Op plaatsen waar het van nature erg nat en drassig is, is het vaak lastig om te mountainbiken. En als het al mogelijk is, dan kan er best veel schade ontstaan als er veel mountainbikers op zo'n plaats in een korte tijd passeren. Een oplossing hiervoor is om de natte stukken van zo'n parcours te voorzien van houten palen waarover een pad wordt aangelegd. Wordt dit op een groot deel van een parcours gedaan, dan spreek je van een North Shore.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links