Toerversie Amstel Gold Race

Uitleggen wat de Amstel Gold Race is hoeft waarschijnlijk niet. De enige Nederlandse wielerklassieker die tegenwoordig voorafgaand aan de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik gereden wordt is in binnen- en buitenland bekend. Nagenoeg elke zichzelf respecterende Nederlandse wielerliefhebber wil deze tocht gereden hebben. Er is immers een toerversie, die elk jaar de dag voor de professionals georganiseerd wordt. Met succes, want het aantal deelnemers is al een aantal jaren gelimiteerd op 12.000. Menig gezin en fiets-vriendengroepje maakt er een weekendje Limburg van. Op zaterdag zelf de AGR fietsen om vervolgens de dag erna de profs aan het werk te zien. Nog nagenietend van de ervaringen van de dag ervoor leggen sommige de meest vreemde routes af om 'hun idolen' maar zo vaak mogelijk voorbij te zien flitsen. Flitsen, want echt zien kun je ze niet.

Inschrijving

Inschrijven voor de toerversie van de AGR was in het verleden vaak een uitdaging op zich. Tegenwoordig is het inschrijfsysteem iets gestructureerder, waardoor piekbelastingen op de inschrijfwebsite voorkomen worden. Tegenwoordig is er een bepaalde periode dat je kunt inschrijven om mee te doen aan een loting. Deze eerste inschrijving is niet gelimiteerd. Vervolgens wordt uit deze inschrijvingslijst in totaal 12.000 deelnemers geloot. Op die manier is inschrijving iets eerlijker, maar simpeler is het er niet echt mee geworden.

Alternatief, 365 dagen AGR

Omdat de belangstelling voor de AGR jaren op rij gigantisch groot was, is er besloten een permanente bewegwijzering van de AGR route aan te brengen. Vanaf 15 december 2010 is de route van de Amstel Gold Race permanent uitgepijld. Hierdoor kan iedereen op elke gewenste dag van het jaar de Amstel Gold Race Fietsen. Mocht je beschikken over een fiets-chip, dan kun je op enkele beklimmingen/heuvels (de Geulhemmerberg, de Adsteeg, de Bemelerberg, de Huls, de Loorberg en de Camerig) je eigen tijd bekijken. De laatste twee heuvels uitgezonderd krijgen ze allemaal een tijdregistratie met display. Heb je deze chip niet, dan kun je deze natuurlijk kopen of huren. Op deze manier kunnen ook mensen de route van de Amstel Gold Race fietsen die het massale karakter voor de toerversie te veel vinden. De drukte tijdens het weekend waarop de officiele toerversie wordt verreden wordt er echter niet minder om.

Heuvels

De route van de Amstel Gold Race is jaarlijks nagenoeg hetzelfde. De toerversie echter niet. Deze heeft jaarlijks wel enkele aanpassingen, vaak als gevolg van wegwerkzaamheden. De heuvels die echter vrijwel jaarlijks terugkeren zijn: Adsteeg, Bemelerberg, Bergseweg , Camerig, Cauberg , Drielandenpunt , Eperheide, Eyserbosweg, Eyserweg, Fromberg, Gemmenich, Geulhemmerweg, Gulpenerberg, Keutenberg, Kruisberg, Lange Raarberg, Loorberg, Maasberg, Schweibergerweg, Sibbergrubbe, St. Remigiusstraat, van Plettenbergweg, Vijlenerbos, Vrakelberg en Wolfsberg. Mocht je van deze heuvels/beklimmingen de statistieken willen zien, dan is http://www.climbbybike.com een goede optie. De zwaarte van de Amstel Gold Race zit echter niet in een specifieke beklimming. Waar ook de profs over praten als ze het over de Amstel Gold Race hebben is het continu draaien en keren, telkens opgevolgd door weer een heuvel. Na 250 km wordt dat een slopende ervaring. Als je het kaartje van de route bekijkt, dan valt op dat je eigenlijk in een relatief klein gebied fietst. Hierdoor is draaien en keren een must en is het vaak lastig in te schatten hoe ver je nog moet. Parcourskennis is hiervoor echt een must.

Lussen

De toerversie kent 6 verschillende lussen. Te beginnen met een afstand van 60 km, 100 km, 125 km, 150 km, 200km en de langste met 250 km. Voor ieder wat wils dus, wat ook het massaal aantal inschrijvingen bepaald. Elk van deze lussen heeft wel iets unieks. Waar de kortste afstand vaak iets gemoedelijks heeft, waar vaders met hun jonge zonen, beginnende wielrenners aan meedoen, samen met mensen op respectabele leeftijd of mensen die gewoon een leuk stuk willen fietsen kom je op de 250 km route vaak maniakale wielerliefhebbers tegen die op een bijna professionele manier verzorgd zijn. Die compleet met hartslagmeter en tijdsregistratie deelnemen en hun tijd willen vergelijken met tijden van andere jaren, vrienden en medefietsers. Met hiertussen alle varianten die maar mogelijk zijn. Elk jaar doen ook steeds meer vrouwen mee, op vrijwel alle afstanden, ook de afstand van 250 km.

Finale

Sinds Leo van Vliet koersdirecteur is van de Amstel Gold Race heeft de koers enkele wijzigingen ondergaan. Eerst werdt de finale van Maastricht naar Valkenburg verplaatst. Op de top van de Cauberg om precies te zijn. Na enkele kleinere route aanpassingen werd in 2013 ertoe besloten de finish te verleggen naar Berg en Terblijt. Voor de renners betekend dit na de Cauberg nog ongeveer een kilometer doorfietsten. Op exact dezelfde plek was in 2012 ook de finish van het wereldkampioenschap. Voor de toerversie heeft deze verandering geen gevolgen.

Ervaring

Met vele deelnames mogen we ons wel ervaren deelnemer noemen. Deze deelnames gaan nog terug tot de tijd dat de toerversie van de Amstel Gold Race en Limburgs Mooiste één evenement waren. Sinds de afsplitsing in een aparte Amstel Gold Race met start en finish in Valkenburg en een afzonderlijke Limburgs Mooiste zijn beide evenementen steeds groter geworden. De AGR in april, en Limburgs Mooiste later in het jaar hebben beide gigantisch veel deelnemers. Zonder de beide evenementen te willen vergelijken moet gemeld worden dat Limburgs Mooiste elk jaar weer in staat is om weggetjes in de route op te nemen die zelfs voor de in Limburg wonenende, doorgewinterde wielerliefhebber onbekend zijn. De Amstel Gold doet dit veel minder, maar is er daardoor als toertocht zeker niet minder om. De hele wielersfeer die tijdens het Amstel Gold Race weekend in Limburg heeft werkt aanstekelijk, en deel uitmaken van dat hele circus is voor veel mensen prachtig. De organisatie van de Amstel Gold Race is gewoon goed te noemen. Natuurlijk gaan er op zo'n dag dingen anders dan mensen denken of hopen, maar het is nu eenmaal onmogelijk om voor zo veel mensen alles goed te doen. Ook is er rekening te houden met de bewoners langs de route en het autoverkeer in het mooie Zuid-Limburg. Ook voor deze groep kan de organisatie het nooit helemaal goed doen, maar wij zijn van mening dat de organisatie alles doet wat in haar macht ligt.

Besluit

De Amstel Gold Race - toerversie is een hele mooie tocht. Als wielerliefhebber moet je dat eigenlijk gewoon een keer (of meer) gedaan hebben. Nou niet omdat dit de mooiste tocht is die je maar kunt bedenken, maar meer om het geheel, de sfeer en natuurlijk om de dag erna de echte AGR te kunnen zien. Twee kanttekeningen zijn echter de drukte en de prijs. De drukte is al toegelicht. Daarnaast zijn er veel mensen die vinden dat het inschrijfgeld te hoog is. Op zich kunnen we hier natuurlijk een discussie beginnen over wat gerechtvaardigd is, maar veel makkelijker is om te kijken naar de inschrijfgelden van andere toertochten. Dan zijn er vooral in België tochten te vinden (bijvoorbeeld de Waalse Pijl - Fleche Wallonne en de toerversie van Luik - Bastenaken - Luik, Tilff-Bastogne-Tilff) die voor een fractie van het geld ook een hele mooie tocht aanbieden. Of de AGR in de toekomst ook last gaat krijgen van Belgische lokale overheden die geen vergunningen meer verlenen moeten we afwachten. AGR gaat voor een klein stukje door België, dus dat zou kunnen. Lees ook het artikel waarin het voortbestaan van toertochten door België wordt besproken. Toch blijven we bij het eerder genoemde besluit, de Amstel Gold Race moet je gewoon een keer gedaan hebben.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links