La Fleche Wallonne, de Waalse Pijl - Toerversie

Naast het ongekende succes en populariteit van een aantal Nederlandse cyclosportieven zijn er ook nog tochten die wat minder massaal zijn. La Fleche Wallone of de Waalse Pijl, is een Belgische cyclosportieve. Iedere wielerliefhebber kent de Waalse Pijl, bekend om de talloze beklimmingen.

De feiten

De Waalse pijl is te rijden in vier varianten. De langste, la Fleche Wallone genoemd is 217km lang en bestijgt 4074 hoogtemeters met in totaal 20 beklimmingen. De tweede afstand, la Petite Fleche genoemd, is 175 km lang met 3448 hoogtemeters en in totaal 17 beklimmingen. De volgende afstand is 136 km en heet la Flechette met 11 beklimmingen en 2662 hoogtemeters. De kortste afstand is 89km met 1835 hoogtemeters. Hieruit blijkt al duidelijk dat dit geen gemakkelijke tocht is. Het aantal hoogtemeters bij elke afstand is erg hoog. Je fietst dan ook dwars door de Ardennen.

Internet

Meer informatie over de tocht is te krijgen op www.sport.be/cyclingtour/flechewallonie/2014/nl.

Kosten

In tegenstelling tot een aantal Nederlandse toerversies liggen de kosten van de Waalse Pijl tussen de 11 en de 13 Euro, afhankelijk van de afstand.

Beklimmingen

De Waalse Pijl, ongeacht de afstand bestaat uit tal van pittige beklimmingen. 3850 hoogtemeters in een gebied waar officieel geen enkele berg is. We zitten immers niet in het hooggebergte, niet eens in het middelgebergte is pittig. Namen als de Stockeu, Their de Coo, La Redoute en La Haute Levee jagen zelfs oud-profs angst in. Stuk voor stuk zijn het mooie beklimmingen die allemaal redelijk tot goed te doen zijn. Na een afstand van 150 km is echter elke beklimming pittig. De Stockeu is dan opeens een andere Stockeu dan tijdens een regulier trainingsritje. Mocht je tijdens de Waalse Pijl je conditie voor bijvoorbeeld de Dolomietenmarathon willen testen en een goede tijd neer willen zetten, weet dan waar je aan begint.

De Tocht

De Waalse Pijl is een tocht met vele gezichten. Ben je in goeden doen, heb je 'goede benen' dan is het een hele mooie tocht. Heb je ook nog mooi weer, dan is het allemaal schitterend. Heb je echter een mindere dag, of is het onverhoopt slecht weer, dan wordt het een echte helletocht. Zonder twijfel is de tocht gewoon heel zwaar te noemen. Zelfs de middelste afstand heeft dusdanig veel hoogtemeters dat het een zware tocht is. De beste aanpak van de langste afstand is om toch behoudend te beginnen. Na minder dan 50 km moet je al de Stockeu op. Ook deze moet enigszins op reserve gereden worden. De weg is immers nog lang. Mensen die de langste afstand van 220km rijden kunnen het best de eerste 3 tot 4 uur niet op hun kilometertellertje kijken. Als je al twee uur aan het fietsen bent en al talloze beklimmingen gereden hebt, is het niet echt motiverend om te zien dat je nog ‘maar' 180 km hoeft. Zodra de 'afstand nog te gaan' minder wordt dan 100 tot 110 kilometer lijkt het tenminste doenbaar. De route is perfect uitgepijld middels pijlen die zijn aangebracht op het wegdek. Elk jaar voorafgaand aan de tocht worden deze bijgeverfd, waardoor deze bewijzering het gehele jaar zichtbaar is. Ook hebben ze op deze manier geen problemen met pijlen die door vandalen weggehaald worden. Prima keuze.

Persoonlijke anekdote

Tijdens een van de vele deelnames die ik zelf aan de Waalse Pijl heb gedaan kwam ik Jochem Uytdehaage tegen. Samen met enkele van zijn schaatsploeggenoten reden ook zij de Waalse Pijl. Schaatsers trainen immers redelijk veel op de fiets en zij vonden destijds de Waalse Pijl een mooie keuze.

Conclusie

De Waalse Pijl is een schitterende maar zware tocht. Hier kun je niet onvoorbereid aan de start verschijnen. Kom je dat wel, dan ga je onherroepelijk voor de bijl. Ben je echter wel goed voorbereid, dan is het heel mooi om dit te fietsen. De organisatie is verder goed en de kosten gering.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links