Maratona dles Dolomites - Cyclo Toertocht

Als viervoudig deelnemer van de Maratona dles Dolomiti kan ik niet anders zeggen dat dit een geweldig mooie tocht is. In de categorie 'moeilijke cyclosportieven' moet je wel absoluut een beetje klimtalent hebben wil je een goede tijd neerzetten. Ben je een erkend niet-klimmer, ook dan blijft dit een tocht die best te doen is, alleen kun je een goede tijd vergeten. Maar goed, iedereen heeft bij deelname z'n eigen doel en uitrijden kan een doel op zich zijn en ook daar is niks mis mee.

 

Aantallen

Sinds een aantal jaren is het maximum aantal deelnemers gemaximaliseerd op 9000. Een kleine 10% hiervan is vrouw. Ongeveer 90% rijdt de tocht uit en in totaal doen er gemiddeld 40 nationaliteiten mee.

Deelname

In dat geval heb je bij de Maratono dles Dolomites oftewel Dolomietenmarathon de keuze uit drie afstanden. Deze keuze kun je gedurende de tocht maken, dus mocht de vorm van de dag of bijvoorbeeld slecht weer roet in het eten gooien, dan kun je tijdens de tocht je vooraf gemaakte plan aanpassen.

De routes

De tocht begint met het zogenaamde Sella rondje, waarbij achtereenvolgens de Passo di Campalongo, Passo Pordoi, Passo Sella en Passa di Gardena beklommen worden. Hiermee eindigt de kortste afstand van 65 km. Wil je verder, dan kom  je op de 110 km afstand vervolgens de Passo Campalongo nogmaals tegen. Daarna maak je de keuze tussen 110km of 140 km. Bij de 110 km route beklim je de Passo di Falzarego. Hier ontmoet je weer de 140 km deelnemers. Die nemen namelijk eerst de Passo di Giao en daarna de Passo di Falzarego van een andere kant. Gezamenlijk wordt de route vervolgt met de Passo di Valparola.Hierna volgt de finish.

Omstandigheden

Alle vier de keren dat ik de dolomietenmaraton gereden heb was het geweldig weer. In de Italiaanse Dolomieten betekend dit, dat het 's ochtends rond de 6 graden is en 's middags een kleine twintig graden. Alle keren scheen de zon volop. De temparatuur is zo laag, vanwege de hoogte waarop gestart wordt. Mocht het slecht weer zijn tijdens de tocht, dan vrees ik dat het heel erg koud zal zijn en dat op de toppen wellicht sprake zal zijn van sneeuw. Zelf heb ik dit gelukkig nog nooit mogen meemaken.
De route wordt tijdens de tocht helemaal verkeersvrij gemaakt. Hierdoor heb je als deelnemer 'de weg voor jezelf', of in elk geval voor jou en alle anderen ongeveer 9000 deelnemers. Belangrijk voordeel hiervan is dat je geen tegemoetkomend verkeer hebt tijdens de beklimmingen en nog belangrijker bij de afdalingen.

Inschrijven

Inschrijven voor de dolomietenmaraton is een ramp. Men laat 9000 deelnemers toe, en hanteert een systeem waarbij de helft Italianen worden toegelaten. De overige  helft wordt (niet evenredig, maar volgens een vastgestelde ratio) verdeeld onder andere nationaliteiten. Vanuit Nederland inschrijven is moeilijk. Op de dag dat de inschrijving wordt vrijgegeven kun je via internet inschrijven, maar de ervaring leert dat je hier zelden tussenkomt. Kom je er al doorheen, dan heb je ingeschreven voor de loting. Na loting blijkt pas of je echt mag deelnemen. Een andere manier om deel te nemen is via een organisatie zoals bijvoorbeeld Enroute. Dit soort organisaties organiseerd reizen naar dit soort evenementen en is daardoor gegarandeerd van een aantal inschrijvingen. Hier kun je dan een reis boeken, maar ook een los inschrijfbewijs.
Heb je al vaker meegedaan, dan wordt je startnummer bepaald aan de hand van de tijd van het voorgaande jaar. Heb je toen een goede tijd gereden, dan kun je in een eerder startvak terechtkomen. Mijn ervaring is dat dit wel loont indien je wederom een goede tijd wil neerzetten. Mocht je achteraan starten, dan is de eerste beklimming van de Passo di Campolongo een ware file waarbij je eigen tempo bepalen best moeilijk is.

Alternatief

Mocht je wel willen deelnemen aan de dolomietenmaraton, maar te laat zijn. Of mocht je wel in de Dolomieten willen fietsen, maar niet in de massale drukte van de dolomietenmaraton, dan is er een alternatief: Sella Ronda Bike Day. Een dag waarop het Sella rondje volledig autovrij is. Een dag waarop alle fietsers, zonder inschrijving mogen fietsen op de cols die het Sella rondje aandoet. Let wel op: Tijdens de Sella Ronda Bike Day is er geen tijdsregistratie. Het is dan ook meer een gezellige fietsdag dan en dag om een goede prestatie/tijd neer te zetten.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links