Musettes - Ravitaillering - Bevoorrading

Tijdens de langere wielerwedstrijden vind onderweg bevoorrading plaats. De renners hebben weliswaar iets van eten in de zakken van hun shirts zitten, maar na een paar uur koersen moet dit aangevuld worden.

Bevoorradingszone - Ravitaillering

Hiervoor wijst de organisator van de wedstrijd een speciale zone aan. Deze bevoorradingszone heeft een duidelijk begin en een duidelijk einde. Het is een ongeschreven wet in het wielrennen dat je in deze zone niet aanvalt. Daarnaast is het in deze zone duidelijk dat je als renner goed moet oppassen. Aan de kant van de weg staan immers verzorgers van alle ploegen met zogenaamde musettes. Dit zijn etenszakjes, die ze aan de renners proberen te overhandigen. Proberen, want het gaat ook wel eens mis en het overhandigen van deze musettes is dus een gevaarlijke manoeuvre. Zeker als er een kleine tweehonderd renners zijn die zo'n musette proberen aan te pakken.

Musette

Een musette is dus een etenszakje. De inhoud bestaat vaak uit één of twee bidons. Vaak eentje met water en ééntje met een sportdrank. Verder zit er vaak een gel (energie houdend) in, en iets van een broodje of een snack. Ook een energiereep kan er in zitten. Veel wielerliefhebbers denken dat profwielrenners allemaal uitgebalanceerde producten in een dergelijke musette hebben zitten, maar vaak is dat helemaal niet waar. Tijdens een ronde van Frankrijk bijvoorbeeld hebben de renners ook soms gewoon een keer zin in iets lekkers. Hun magen hebben dan gedurende drie weken toch al heel erg veel uit te houden en de hoeveelheid aan te vullen energie is immens. Dan is gewoon een keer iets minder uitgebalanceerd voedsel, maar wel heel erg lekker, gewoon ook een keer nodig.

Souvenir

Zodra de renner in (of na) de bevoorradingszone uit de musette gepakt heeft wat hij wil hebben wordt de musette weggegooid. De renner heeft het benodigde eten in zijn achterzakken gestopt om later nog tot zich te nemen. Na zo'n bevoorradingszone staan vaak wielerliefhebbers verzameld om een weggegooide musette te kunnen bemachtigen. Deze dienen als souvenirs, en worden vaak samen met gevonden bidons op een apart plekje bewaard.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links