Veldrijden: de wedstrijden

Naast het wielrennen op de weg, bestaat ook nog het veldrijden. Deze competitie is heel anders dan het rijden op de weg natuurlijk. Het zijn over het algemeen ook andere renners die zich hierop toeleggen. Maar hoe ziet het seizoen van het veldrijden er eigenlijk uit en welke wedstrijden zijn er?

Welke wedstrijden zijn er

Kort gezegd bestaat de competitie in het veldrijden uit drie belangrijke competities. Als eerste zijn er de wereldbekerwedstrijden. Vervolgens is er de superprestige en als laatste is er nog het wereldkampioenschap. Daarnaast is er nog de bpost bank trofee, wat in feite een regelmatigheidscriterium over een aantal wedstrijden is.

Wat is veldrijden

Het veldrijden vertoond een aantal overeenkomsten met het mountainbiken. Zo duurt een wedstrijd maar één uur. Wereldbekerwedstrijden duren één uur plus één ronde. Een belangrijk verschil met het mountainbiken is het feit dat veldrijden geen Olympische sport is. Dit heeft te maken met het feit dat het aantal landen dat op een professioneel niveau aan veldrijden doet te klein is. Voor meer verschillen en overeenkomsten met het mountainbiken, zie het volgende artikel.

In welke landen

De sport is vooral populair in Vlaanderen en sommige delen van Nederland. Pogingen om de sport mondialer te maken worden door de UCI ontplooid. Zo zijn er tegenwoordig ook wereldbekerwedstrijden in Amerika. Het niveau daar is op dit moment echter niet te vergelijken met het niveau in bijvoorbeeld België, Nederland en omringende landen. Dit is ook te merken aan het feit dat niet veel landen Nationale Kampioenschappen veldrijden organiseren. Deze kampioenschappen zijn er wel in: Nederland België, Zwitserland, Duitsland, Tsjechië en Italië.

Wereldbeker

De wereldbekerwedstrijden starten half oktober en duren tot eind januari. In deze periode zijn ongeveer tien wedstrijden die georganiseerd worden door de UCI. Voor elke wedstrijd zijn punten te verdienen. De renner die aan het eind van de reeks de meeste punten heeft, wint de wereldbeker. De eerste 50 finishers krijgen punten, in de volgende verdeling:

NR Punten
1 80
2 70
3 65
4 60
5 55
6 50
7 48
8 46
9 44
10 42
11 40
12 39
13 38
14 37
vervolgens telkens 1 punt minder

Recordhouder van de wereldbeker is Sven Nys, die al zeven keer de wereldbeker wist te winnen

Superprestige

De Superprestige-wedstrijden beginnen ook half oktober en duren tot half februari. Deze worden georganiseerd door een Belgische vereniging (Belgische Verenigde Veldritorganisatoren). Wedstrijden zijn er in België en Nederland. Recordhouder is ook hier Sven Nys. De puntenverdeling hier is als volgt:

Nr Punten
1 15
2 14
3 13
4 12
5 11
6 10
7 9
8 8
9 7
10 6
vervolgens telkens 1 punt minder

Wereldkampioenschap

De laatste en belangrijkste eendagswedstrijd is het wereldkampioenschap georganiseerd. Dit staat net als de wereldbeker onder toezicht van de UCI.

Vrouwen

Ook voor de vrouwen is er een wereldkampioenschap veldrijden dat sinds 2000 wordt georganiseerd.

bpost bank trofee

Van oudsher heette de BPost Bank Trofee de GvA (Gazet van Antwerpen) Trofee. Sinds oktober 2012 is deze naam echter veranderd. Ook zijn sinds 2012 de regels voor het regelmatigheidscriterium aangepast. Waar men voorheen punten kreeg per wedstrijd wordt er nu een klassement bijgehouden op basis van de tijd. Wel zijn hier enkele aanvullende regels toegepast, zodat een renner die een keer uitvalt toch blijft meedoen voor het klassement. Zo krijgen renners 5 minuten bovenop de tijd van de winnaar indien:

  • vanwege materiaalpech de wedstrijd niet weten te beëindigen
  • ze gedubbeld worden
  • ze meer dan 5 minuten na de winnaar eindigen
  • ze niet gestart zijn.

 

Reacties   

0 #1 j.schelvis 22-01-2014 15:21
als u het veldrijden echt wilt promoten,waarom worden dan niet alle wedstrijden in nederland uitgezonden want belgie 4 kunnen wij helaas niet ontvangen
weet u wisschien een manier zodat wij het ook kunnen bekijken
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links